donderdag 19 december 2013

Merry X-More

www.parttracker-industrial.com
@: info@parttracker-industrial.com
T: +31 75 6404900 / +31 6 46060317




__________________________________________________________________________________

Merry "X-more".

"Mas" is het spaanse woord voor "meer "...door Nederlanders vaak in Spaanstalige vakantielanden gebruikt in de voorbeeld context: "más cerveza por favor". Dus "Merry X-mas", wordt "Merry X-more...".

Excuus voor de teleurstelling, maar deze tekst gaat niet over bier.


Ambitie 2014.

Met de tekst "More ", willen wij aangeven dat de aanwezige overtollige voorraden in Nederland binnen de Elektrotechnische Industrie onnoemelijk groot is, en voor miljoenen euro's aan waarde heeft.


Wij willen weten en meten in 2014 wat er binnen de Elektrotechnische Industrie aan overtollige voorraden beschikbaar is.

Reden 1: Overtollige voorraad inventariseren heeft direct te maken met de beschikbaarheid van grondstoffen in Nederland. Wij zullen de gegevens van de overtollige voorraden communiceren naar het TNO. Deze werkt op haar beurt samen met het CBS om data te verwerken in cijfers van aanwezige grondstoffen.

Reden 2: Het verschroten van producten die nog waarde hebben is kapitaalvernietiging, via diverse verkoopkanalen bieden wij de producten aan en verhandelen we deze aan bedrijven (internationaal) die de producten daadwerkelijk gaan gebruiken.

Niemand is vóór verspilling van goede producten.

Contact:
PartTracker
@: info@parttracker-industrial.com
T: +31 (0)75 6404900 
Adres: 
Zwarte ring 142
1567 JH Assendelft


Additionele bedrijfsinformatie:
PartTracker heeft zich tot doel gesteld de vernietiging van kapitaal door het verschroten van goede producten in de E-industrie te verminderen.
Door waarde creatie op overtollige voorraden worden winst oplossingen voor de hele supply chain gerealisseerd. Met de medewerking van diverse instanties zoals MVO Nederland, TNO, TU Delft en de overheid, is 2014 een ambitieus jaar 

voor PartTracker, de ambitie die wij voor ogen hebben staat of valt met de medewerking van bedrijven binnen de Machine- paneel bouw en installatie techniek branches. Van fabrikant tot aan installateur.

Additionele informatie:
De Nederlandse Industrie wordt in 2014 meer geconfronteerd met de opkomende verandering (transitie) naar een circulaire economie. PartTracker bied handvatten voor bedrijven die een verandering doormaken op logistiek en diensten niveau met betrekking tot het product. 

Met vriendelijke kerstgroet,
PartTracker
 
Alex van Dam
Directeur

 


  
 






dinsdag 18 juni 2013

Oud vrouwtje...en de Garantie kwestie.


Drie eenheid
Prijs en levertijd. Deze onderwerpen zijn met elkaar verbonden zoals een boom dat is met zijn wortels en zijn bladeren.

Garantie is het derde onderwerp waar men naar kijkt bij inkoop processen.
Voor het eerst vastgelegd rond 1300, hebben garantie voorwaarden zich ontwikkeld tot een begrip en is het opgenomen in het burgerlijk wetboek en EU regelgevingen.


Garantie
Garantie is een waarborg, een beveiliging aspect. Fabrikanten leveren over het algemeen standaard 1 jaar garantie mee bij het product.
(We houden het hier even bij de elektrotechnische industrie)
Men staat dus garant voor de kwaliteit en de werking van het product voor een periode van 1 jaar, en als het product dus niet naar behoren werkt, dan is er een service aanwezig om ervoor te zorgen dat de gebruiker binnen afzienbare tijd gecompenseerd wordt volgens de garantie voorwaarden die een fabrikant heeft opgesteld.


Kosten
Waarom “slechts” 1 jaar?
Een fabrikant wilt produceren en verkopen, alle logistiek en service eromheen zijn kosten. Vanwege de wettelijke verplichtingen dient de fabrikant garantie mee te geven. Ook als men kijkt naar de uitval van het product, dan is het eerste jaar waarin een product gebruikt wordt het meest risicovol vanwege “kinderziektes” of het is het “maandag ochtend” model.

 

In praktijk
KIA is een goed voorbeeld van garantie in een marketingbeleid. KIA geeft 7 jaar garantie op haar assortiment auto’s. KIA heeft in tegenstelling tot veel andere autofabrikanten zelf een groot deel van de productie in handen, en bepaald dus de productie en life cycle van de onderdelen.
Koopt men een KIA, dan heb je 7 jaar garantie op specifieke onderdelen, je zou ervan uit kunnen gaan dat het zwakste onderdeel van de auto 7 jaar en één dag mee zou gaan.


Verdien model
Laat je echter de auto bij bijv. Beun de Haas onderhouden, dan ben je de garantie kwijt. Het getuigt dat KIA zijn verdien model anders in elkaar heeft steken dan de andere automerken. KIA verkoopt auto’s met concurrerende  prijzen en verdient met de service door de garantievoorwaarden. Zelfs bij particuliere verkoop van de auto gaat de garantie mee met de volgende eigenaar. Dit geeft een extra dimensie; een occasion die geen BOVAG garantie behoeft. Blijft de vraag, waarom niet BMW, Mercedes en Audi en andere topsegment fabrikanten?

De elektrotechnische branche
Productieomgevingen geven de voorkeur aan ongebruikte “nieuwe” onderdelen met één jaar fabrieksgarantie. Service bedrijven blijven met voorraden van gebruikte onderdelen zitten, omdat de vraag naar nieuw prefereert boven gebruikt.

Veel gehoord is vaak: “Je weet niet wat de geschiedenis is van het artikel”. Vreemd is het toch wel, dat de gedachte van “het komt van een oud vrouwtje” zich doorzet in de B2B omgeving. Service bedrijven staan borg voor de functionaliteit van het onderdeel. Vanaf 3 maanden tot 2 jaar word er garantie meegegeven aan gebruikte onderdelen.

Crisis factor?
Zeker in een veranderende economische situatie waarin behoud van grondstoffen en kosten besparing zwaarder mee gaan tellen, is het gebruik van onderdelen die al eens eerder operationeel waren een hoofdstuk met toegevoerde waarde voor de elektrotechnische branche.
Veelal goedkoper dan nieuw, en goed onderhouden hebben gebruikte onderdelen een levensduur die rond de 70% van nieuw ligt.

Wat mensen onderschatten is vaak dat men garantie koopt. In een nieuw artikel zijn de kosten meegenomen “ voor het geval dat” een onderdeel niet werkt bij inzet. In de consumenten markt is men gewend aan het bijkopen van garantie. 3 jaar extra garantie is geen uitzondering.


PartTracker.




contact: 075 6404900
e-mail: info@parttracker-industrial.com

donderdag 30 mei 2013

Waarom doen we “het”, alles wordt toch duurder?


Waarom doen we “het”, alles wordt toch duurder?

Veel “small talks en big talks” over een tekort aan grondstoffen. Maar waarom eigenlijk?

Grondstoffen en Geopolitiek

Het principe van een grondstof is een moleculaire verbinding. Wanneer deze onveranderd blijven zal het zo zijn dat de grondstof beschikbaar is.

Nederland heeft aan zich weinig grondstoffen voor de industrie. Een verdwaalde steenkool in Limburg en een paar liter schaliegas verderop in het land, maar dan houdt het dan wel mee op.
Aangezien de prijs van grondstoffen, zodanig aan het stijgen is zijn wij in principe “de klos”.

Poetin heeft een tijdje geleden wanneer hij aangesteld werd voor zijn 4e ambtstermijn, direct de volgende dag akkoord gegeven voor een budget van 2 miljard euro om defensie rondom het poolgebied te versterken.  Een paar dagen later deed de USA hetzelfde. Het spel van de koude oorlog zet zich voort met een andere insteek…grondstoffen.

Een plus één, de reden waarom het kabinet in het regeer akkoord een hoofdstuk heeft gewijd aan de implementatie van de circulaire economie, mag daarom duidelijk zijn. Wanneer we in één jaar tijd 4,5 keer aan grondstoffen uit de planeet halen dan wat de aarde in een jaar kan produceren, dan zit die grondstoffen tekort er echt aan te komen.
Dus dienen we onze grondstoffen op te sparen, waar ze ook zijn en waar ze ook in verwerkt zijn. We willen ze weer beschikbaar hebben.

China speelt een spel

We merken nu al het monopolistische/ Catanistisch spel gedrag al vanuit China. Dit land heeft een monopolie op speciale metalen die gebruikt worden in o.a. mobiele telefoons. De paar mijnen buiten de grenzen van het land, moesten door het dump gedrag de schachten sluiten. Vervolgens kopen de Chinezen een aantal van deze buitenlandse mijnen om de positie te versterken. Nu wordt er door de Chinese overheid gemeld dat de interne ontwikkelingen en economische groei de grondstoffen vereisen voor eigen consumptie. Gevolg: een sterke stijging van de prijs van de grondstof buiten de Chinese grenzen.

Circulaire economie en BV Nederland.

Terug naar Hollands welvaren. Met een circulaire economie is het de doelstelling om tegen zo laag mogelijke kosten grondstoffen binnen de grenzen te houden op het moment dat het ingevoerd wordt. Dat geld natuurlijk ook voor de elektrotechnische branche. Nederland heeft een kleine maakindustrie en geldt voornamelijk als doorvoer natie of een land van adviseurs en polder model beoefenaars. Recent is de techniekpact van kracht. Bedrijfsleven, overheid en onderwijs instellingen gaan technische banen promoten en creëren. 
Indien we kwaliteit weten te realiseren in deze opleidingen, zal je op de langere termijn merken dat veel technische banen gaan naar cascaden (waarde creatie in de supply chain) en recycling bedrijven. Onderdelen worden ontwikkeld op cradle-2-cradle basis en men tracht er voor te zorgen dat we als BV Nederland een goede economie zal blijven houden in Europa. (zitten we nog in de G10?)
We willen export in een hoog vaandel houden, alleen dan op onze manier. De manier van BV NL wordt: "Het zolang mogelijk vasthouden van grondstoffen, voordat export plaatsvindt". Het is een vorm van protectionisme, maar wellicht noodzakelijk totdat de technologie zo ver ontwikkeld is, dat deze regeling niet meer nodig wordt geacht.

Recyclen

Als je nu verwacht dat men in de magazijnen doordacht de onderdelen bewaart of bewust laat recyclen, helaas dan in 99 van de 100 gevallen gebeurt dit nog niet. De oorzaak ligt absoluut niet in het feit dat men bij bedrijven niet wil recyclen, maar meer in het feit dat men niet weet dat een dergelijke recyclestroom waarde heeft.

Mensen binnen de elektrotechnische branche hebben meer bewustzijn nodig om het idee te kunnen vormen dat ze nu een onderdeel kunnen zien als een euro knaller, maar dit heel recent een “Joetje”knaller gaat worden.

“Alles wordt duurder”, maar hoe duur, het uiteindelijk gaat worden, ligt vaak bij de Nederlander zijn gedrag zelf.

Door de strot geduwd.
Ook de mensen in de elektrotechnische branche zijn nou niet bepaald onberispelijk op hun gedrag t.a.v. recyclen en het cascaden van onderdelen. Het gebeurt wel, maar niet met bewustzijn die de regering voor ogen heeft en het gebeurt mondjesmaat. In samenwerking met een aantal instanties voor Duurzaamheid is een overleg met politieke kopstukken geweest en men gaat een "paspoort" creëren voor onderdelen. Het paspoort zal met een onderdeel meegegeven worden. (ingebouwde IC's of een zelf voedende chip) waardoor men vanaf fabriek tot aan de retour stroom alles weet over de operationele tijd van een onderdeel.

Alex van Dam


donderdag 28 februari 2013

Nederland model voor de circulaire economie?



The Guardian

Een artikel in het Engelse "The Guardian" van December 2012 wijst over de Noordzee naar ons kikkerland.

Wat, Hoe en waarom kijken ze naar ons als het gaat om de ontwikkelingen voor de Circulaire Economie, lees: Circulaire Automatisering Industrie?

Hier een link naar het gepubliceerde artikel van de Guardian

Where next for the circular economy?


donderdag 10 januari 2013

PartTracker, partner van MVO


Een welvarend en welbewust gezond 2013 gewenst!

Het zat er aan te komen.

PartTracker is vanaf 10 Januari 2013, partner van MVO Nederland.

MVO ((Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) Nederland is een organisatie van aangesloten bedrijven die duurzaamheid nastreven en ondersteuning ontvangt vanuit de Nederlandse overheid en de Europese Unie.

Betekenis voor PartTracker
Dit houdt in dat PartTracker voldoet aan de eisen die gesteld zijn ten aanzien van (toekomstige) bedrijfsvoering waarin People Planet en Profit centraal staan.

People Planet en Profit is een omvattend begrip waarbij de organisatie zowel intern als extern de mens centraal stelt, milieubewust is, en handelt met de economische effecten op langere termijn.

Zie Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/People_Planet_Profit

Het is één van de stappen die PartTracker in 2013 onderneemt. ISO 26000 en de algemene ISO Certificering staan op de agenda.

Het logo van MVO partner zal binnenkort op de website te vinden zijn.