woensdag 31 oktober 2012
maandag 29 oktober 2012
Duurzaam handelen Deel III
Duurzaam handelen deel 3: De CO2 Prestatie ladder.
In het vorige bericht over duurzaam handelen, is aangehaald dat u kind van de rekening gaat worden. Telefonische reacties na de plaatsing van het vorige bericht hebben toch wel wat vraagtekens gezet, deze wil ik graag wegnemen.
Er wordt in Duurzaam handelen Deel II geschetst dat bij "laag op de ladder staan", bedrijven de rekening gepresenteerd krijgen voor niet actief te zijn om de uitstoot van broeikasgas te beperken. Ik wil benadrukken dat dit nog niet het geval is, maar onvermijdelijk wordt in de toekomst.
Nu zal een bedrijf dat gecertificeerd wordt (ISO 50001) eerder in aanmerking zal komen bij aanbesteding opdrachten.
Hierbij een link om het handboek CO2 Prestatieladder te downloaden.
Is het voor onze industrie interessant genoeg om nu geld te spenderen aan een ISO certificering? Ik kan niet en wil niet bij u in de portemonnee kijken.
Wel is het van belang dat er tussen de oren bij de Nederlandse industrie duidelijk moet zijn dat de "Supply chain" en het beeld dat dit begrip opwekt tot het verleden behoort. Dood, morte, exit.
Wat nu actueel gaat worden in de beeldvorming en de praktijk, is wanneer u en een ieder ander zich over de "Supply Network" of over de "Supply Cable" uitspreekt.
In een keten is de zwakste schakel het bedrijf dat failliet gaat en de keten houdt op te bestaan doordat ze breekt. In de gedachte gang van een "Supply Kabel" zal het failliete bedrijf een vezel zijn die knapt, de kabel zal niet in zijn geheel breken.
Een samenwerking in de kabel omvat alle vezels. Voor de duidelijkheid; De fabrikant, de groothandel, de installateur, de paneel bouwer, de machinebouwer en de eindgebruiker zijn verantwoordelijk om de kabel gezond en sterk te houden. Gezond en sterk houden kan door werkzaamheden van de diverse "vezels" terug te brengen naar de core business van een bedrijf, naar het gebied waar de desbetreffende vezel expert in is.
Door de "core business" te optimaliseren, zal een bedrijf beter om zich heen moeten kijken. Welke naaste vezels zijn er aanwezig en wat zijn hun diensten om een toegevoegde waarde te geven aan de productie van uw bedrijf.
Door de "core business" te optimaliseren, zal een bedrijf beter om zich heen moeten kijken. Welke naaste vezels zijn er aanwezig en wat zijn hun diensten om een toegevoegde waarde te geven aan de productie van uw bedrijf.
In ieder geval kan ik u verzekeren dat de diensten van PartTracker een toegevoegde waarde hebben, dat heeft het concept bewezen de afgelopen 3 jaar. Wij gaan ver en diep met onze service, omdat we als vezel verantwoordelijk zijn voor de kracht van de "kabel" waar u toe kan behoren en een "kabel" die we duurzaam willen hebben.
Een voorbeeld is de Life Span en Product life cycle methode die we hanteren.
maandag 22 oktober 2012
De CO-2 Footprint van morgen voor uw bedrijf van vandaag.
In de vorige blog van Duurzaam handelen is kort aangehaald dat de groothandel met het dozenschuif principe in de toekomst moeilijke tijden tegemoet gaat. Dit komt met name door de veranderende instelling binnen de maatschappij die de groothandel "duurzaamheid" oplegt.De graadmeter om te bepalen of bedrijven in de toekomst "duurzaam" werken, wordt gegeven in een CO-2 ladder. Deze manier om te meten is reeds binnen de transport sector toegepast.
Een groothandel en alle andere bedrijven, gaan afgerekend worden op de bewegingen binnen en buiten het bedrijf, maar ook op de voorraad die aanwezig is, alles zal onderworpen worden aan de CO-2 ladder. Hoe lager je bedrijf op de ladder staat, des te lager je rekeningen zullen zijn als het gaat om belastingen.
Een onderdeel, vaak gemaakt van olie voor de plastic, koper en allerlei metalen krijgt een extra belasting, en die gaat u betalen omdat dit door de fabrikant doorberekend wordt. Dat betekend een uitdaging voor de inkoper van een bedrijf. Hij/zij kan besparen, door efficiënt de voorraad laag te houden, maar de afdeling service vereist een storingsvoorraad om in geval van stilstand de tijd tot een minimum te beperken.
Dillema!
PartTracker heeft de mogelijkheden om storingsvoorraden aan te houden waarbij bedrijven zich aansluiten in een "pool". Daarmee omzeil je voor een deel de CO-2 graadmeter.
Het grote voordeel van het uitbesteden van een storingsvoorraad is dat het niet op de winst drukt als operationele kostenpost. Daarbij is het uitbesteden van storingsvoorraad een slimme goedkope oplossing om toch op tijd over goede onderdelen te beschikken.
maandag 15 oktober 2012
Duurzaam handelen Deel I
Duurzaam handelen.
De hoofdfunctie van een groothandel volgens Wikipedia is "het voorstuwen van goederenstromen."
Daarbij denkt men vanuit het bekende pad van de afgelopen 50-60 jaar.
Fabrikant - Groothandel - Detailhandel - Consument.
Of zoals dat in de Industrie gaat:
Fabrikant - Groothandel - Installateur/Machinebouwer/Panelenbouwer - Eindgebruiker.
Fabrikant - Groothandel - Installateur/Machinebouwer/Panelenbouwer - Eindgebruiker.
Door de situatie in de wereld kan een groothandel zich niet meer beroepen op het dozen schuiven door de keten heen. De groothandel moet zich specialiseren, niet alleen met het coördineren van trainingen en gebruiksinformatie, maar een duurzame groothandel is verplicht het geleverde onderdeel te voorzien van een retour- en een reparatie mogelijkheid (ook na de garantie periode) en een service ten aanzien van de wederverkoop van overtollige onderdelen.
PartTracker is een elektrotechnische groothandel die volgens een nieuw concept werkt. Het is even wennen voor een panelenbouwer of installateur. Maar er is voor deze partijen zeker geld aan te verdienen. Toch benadrukt PartTracker de boodschap, met duurzame producten alleen, zijn we niet vol bezig voor de toekomst van ons nageslacht. Duurzaam handelen dient hier aan toegevoegd te worden.
Abonneren op:
Posts (Atom)